Author Topic: Strange CPU usage  (Read 6042 times)

Offline Seb

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
    • View Profile
Strange CPU usage
« on: November 02, 2005, 07:03:17 pm »
I have a AMD 1800+, for some reason, if I leave ZU open for a little while CPU usage goes to 40-75% even though it's idle/in the background. Mem usage is at 2080K. It has stayed above the 50% for around a two minutes so far and counting... ???

Offline Admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 522
    • View Profile
    • ZSoft Software
Re: Strange CPU usage
« Reply #1 on: November 02, 2005, 07:14:51 pm »
:S

That's really strange... When it's not used it shouldn't do anything... :/

Did you do anything special before you led it idle?

Oh, and how many threads is it running? (You can see this in the Ctrl-Alt-Delete list under processes)
« Last Edit: November 02, 2005, 07:17:32 pm by Admin »

Offline Seb

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: Strange CPU usage
« Reply #2 on: November 02, 2005, 07:26:07 pm »
I had to stop it because my PC was getting laggy, what do you mean by special?

I'll open it again and give you the thread details.

Just before I closed it the mem usage when down to 600-700K, but CPU usage was still 50% or more

Offline Admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 522
    • View Profile
    • ZSoft Software
Re: Strange CPU usage
« Reply #3 on: November 02, 2005, 07:37:12 pm »
Hmm... With my pc-experience i seem to recall that when mem-usage is going down it's because windows is putting more into(/extending) it's pagefile/virtual memory...

I've had some probs with Apache (a web-server program) starting to use 100% CPU when it started to use to much memory, but to my knowledge "ZU" doesn't use much memory...

With "special" I just mean what you did, if you analyzed an installation, or searched for temporary files or something first...
I don't know if it's relevant, but I really don't understand why it did this sooo... :-\

Also, how long did you let it run? I've had it running for like 15 minutes now - and it is using 0% CPU and 2272 KB memory...

Offline Seb

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: Strange CPU usage
« Reply #4 on: November 02, 2005, 08:04:44 pm »
I didn't do anything special.

I'm trying to reproduce the bug again but I can't.

It took about 5 mins last time.

It happened twice before I posted this thread.

If it happens again, I'll make sure to take down more details

Offline Admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 522
    • View Profile
    • ZSoft Software
Re: Strange CPU usage
« Reply #5 on: November 02, 2005, 08:13:04 pm »
3 times in total :-\

Well, I guess I have to make some kind of debug-version you need to reproduce it with, cause I can't reproduce it...
I just hope that I will be able to iron this one out :S

Offline Admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 522
    • View Profile
    • ZSoft Software
Re: Strange CPU usage
« Reply #6 on: November 10, 2005, 10:57:28 am »
(Still waiting for more details... Or can you still not reproduce it?)

Offline Seb

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: Strange CPU usage
« Reply #7 on: November 10, 2005, 01:36:12 pm »
Its weird, it hasn't happened since, so I guess it's a false alarm.

The computer it happened on has a messy/unstable windows installation so it could be something to do with that...

Offline Admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 522
    • View Profile
    • ZSoft Software
Re: Strange CPU usage
« Reply #8 on: November 10, 2005, 03:41:00 pm »
Hope so, I also really didn't understand how it could happen...

If you handn't done anything it should definetly not have more than one thread running. And with only one thread running the program should appear frozen if it did a lot of work...